Waarom naar een filosofische praktijk?
Zoek je naar helderheid in je leven, een dieper begrip van jezelf, of wil je je persoonlijke doelen verkennen? Voor al deze en andere vragen kan je ook bij een filosoof terecht. Maar waarom zou je dat doen? In deze blog gaan we dieper in op de vraag: 'Waarvoor kan je bij een filosofische praktijk terecht?', of met andere woorden, waarom kan je bij de filosoof terecht. Lees meer in onderstaande blog.
Persoonlijke groei en ontwikkeling
Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn als een reis. Soms raken we op deze reis helaas verdwaald in de wirwar van gedachten, emoties en keuzes die we moeten maken. Het is op die momenten dat een filosoof een waardevolle metgezel kan zijn op deze reis.
Filosofie gaat niet alleen over abstracte ideeën die zweven in het luchtledige. Het is een tool, een hulpmiddel om onze gedachten te verhelderen, onze overtuigingen te onderzoeken en onze perceptie van de wereld om ons heen te verfijnen.
Zingeving en levensvragen
In ons leven rijzen er soms vragen op die dieper gaan dan het alledaagse. Vragen over wie we zijn, wat ons drijft, wat we willen en welke betekenis we geven aan ons leven. Dit zijn het soort vragen die ons uitnodigen om een diepere laag te verkennen, deze vragen zijn zingevingsvragen, oftewel levensvragen.
Het proces naar het zoeken van een antwoord op deze vragen verloopt vaak niet rechtlijnig; we kunnen het proces eerder zien als een doolhof waarin we onze eigen route moeten creëren. Onze emoties, ervaringen, waarden en levensstijl hebben hier allemaal in een invloed op.
Een filosoof kan een begeleider zijn op deze zoektocht naar zin. Om de juiste vragen te stellen, om tot reflectie te komen, om je waarden, overtuigingen en doelen beter te begrijpen waardoor je bewuster keuzes kan maken die resoneren met wie je werkelijk bent.
Het draait dus niet alleen op het vinden van antwoorden op deze vragen, maar eerder om het koesteren van de vragen zelf, om ze verkennen en zo tot een beter begrip te komen.
Het bieden van inzichten en handvatten
Filosofie doet denken aan oude mannen in grijze pakken die praten over moeilijke dingen, hoewel dat voor een stuk waar is biedt filosofie vooral inzichten en handvatten. Filosoferen heeft in zekere zin wel iets te maken met het begrip 'oud', gezien het al heel lang bestaat, en dat is juist haar kracht. Filosofie is een koepelterm voor de verzameling van gedachten, reflecties en praktische methoden van denkers uit verschillende culturen en tijdperken. Sterker nog, veel hedendaagse vormen van coaching of therapie zouden niet bestaan zonder de invloed van de filosofie.
Albert Ellis, een van de grondleggers van wat later bekend zou komen te staan als de cognitieve gedragstherapie, dankt persoonlijk de bijdrage van de stoïcijnse filosofie aan de ontwikkeling van deze stroming.
De inzichten en tools uit de filosofie zijn niet enkel theoretisch en abstract. Het zijn levende, praktische middelen die ons uitnodigen tot diepgaande reflectie en zelfonderzoek. Ze bieden richting in tijden van verwarring, troost in tijden van onzekerheid en helderheid in momenten van twijfel. De waarde van deze inzichten en tools ligt in hun vermogen om de menselijke ervaring te omarmen, in al haar nuances.
Door inzichten en tools uit de filosofie te gebruiken, openen we de deur naar een dieper begrip van onszelf en de wereld. Ze stellen ons in staat om met meer compassie, begrip en vastberadenheid in het leven te staan. En bovenal, ze nodigen ons uit om voortdurend te blijven leren en groeien, omdat deze inzichten mee evolueren met onze eigen ontwikkeling.
Thanks for reading
Hopelijk was het lezen van deze korte blogpost informatief!
Voor meer specifieke vragen of informatie over deze filosofisch georiënteerde praktijk, en wat ze voor jou kan betekenen kun je contact met ons opnemen via onderstaande knop.
Of mail via info@praktijkidea.be